Toimintopainikkeet

MMM ja YM kannustavat suojelemaan metsää 100-vuotiaan Suomen kunniaksi


11.1.2017

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi on avattu Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja, jossa maaomistajia kannustetaan perustamaan omalle maalleen luonnonsuojelualue.

Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministerion yhteisessä kampanjassa valtio sitoutuu omasta puolestaan kampanjaan vastaavalla suojelupanoksella. Suojelu tapahtuu vapaaehtoisesti ja ilman korvausta perustamalla luonnonsuojelulain mukainen yksityinen luonnonsuojelualue (YSA). Kampanja koskee kaikkia yksityisiä maanomistajia, myös yrityksiä.

Kampanja on kertaluonteinen ja toteutetaan vuoden 2017 aikana. Kampanjan tavoitteena on saada jokaiseen maakuntaan vähintään 100 hehtaaria uusia maanomistajan omistukseen jääviä, pysyviä suojelualueita. Suojeltavat alueet voivat olla esimerkiksi metsää tai suota.

Ensimmäisiä kampanjaan tarjottuja kohteita esitellään nettisivulla luontolahjani.fi, josta löytyy myös lisätietoja kampanjasta sekä hakulomake maanomistajia varten.

Valtio haluaa kannustaa myös kuntia, säätiöitä tai muita yleishyödyllisiä toimijoita suojelemaan omia maitaan itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. 

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kutsui tammikuussa 2016 kokoon laajan joukon metsäsektorin sidosryhmiä keskustelemaan metsien käytön kestävyydestä tilanteessa, jossa luonnonsuojelun rahoitusta on vähennetty ja toisaalta hakkuita halutaan lisätä kasvavan biotalouden tarpeita ajatellen. Tässä pyöreän pöydän prosessissa on haettu yhteistä näkemystä, uusia keinoja ja tekoja, joilla voidaan turvata metsäluonnon monimuotoisuutta. Kampanjan toteuttamisesta on sovittu pyöreän pöydän yhteydessä yhteistyössä valtion toimijoiden, yksityisten tahojen sekä järjestöjen kesken.

MTK on ollut mukana kampanjan suunnittelussa. - Vaikka lähtökohtaisesti olemme sitä mieltä, että suojelusta tulee saada asianmukainen korvaus, on kuitenkin tärkeää olla mukana tarjoamassa maanomistajille myös mahdollisuus tehdä tällainen arvokas lahjoitus 100 -vuotiaalle Suomelle, sanoo MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen.

Metsien suojelun ensisijainen ja tehokkain väylä on kuitenkin edelleen METSO-ohjelma. METSOssa on suojeltu laskutavasta riippuen n. 90 000 ha kriteerien mukaisia metsiä vuodesta 2008 alkaen. Ohjelma jatkuu vuoteen 2025 asti, muistuttaa Hakkarainen.

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
 
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.