Toimintopainikkeet

Ruisleipä on Suomen kansallisruoka

ruisleipä_kansallisruoka_460.jpg
Suomen kansallisruoka on ruisleipä

19.1.2017

Suomen kansallisruoaksi valittiin tänään ruisleipä. Ruis on yhtä sitkeä kuin 100-vuotias Suomi, sillä sen viljely onnistuu hyvin myös pohjoisissa olosuhteissa. Suomessa on rukiin jatkojalostuksessa korkea osaaminen ja teollisuuden käyttämän rukiin kotimaisuusaste on korkea. Ruisleipä kuuluu sekä arkeen että juhlaan ja jokaisella suomalaisella on siihen liittyviä ruokamuistoja.

Suomi sai tänään oman kansallisruoan, kun ELO-säätiön, MTK:n ja maa- ja metsätalousministeriön järjestämän äänestyksen tulokset julkistettiin Messukeskuksessa. Äänestyksessä selvisi ylivoimaiseksi voittajaksi sekä raadin että suomalaisten suosikki - ikoninen ruisleipä oli ylivoimainen voittaja lähes 10 000 äänellään. Toiseksi äänestyksessä jäi karjalanpaisti, joka oli erityisesti vanhemman väen suosikki.

Rukiin ympärillä tehtävä työ raaka-aineen kotimaisuuden varmistamiseksi sekä Suomen vahva osaaminen terveysvaikutuksista yhdessä uudentyyppisten napostelutuotteiden kehittämisen kanssa ennustavat rukiille hyvää tulevaisuutta. MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi on tyytyväinen valintaan.

- Ruisleivän valinta Suomen kansallisruoaksi symboloi suomalaista sitkeyttä. Olemme maailman pohjoisin maatalousmaa, mutta ruis kasvaa täällä silti. Meillä on Suomessa vahva osaaminen rukiin viljelyyn ja jatkojalostukseen ja teollisuudessa rukiin kotimaisuusaste on korkea, Syväniemi kommentoi.

Äänestys todisti ruisleivän ikonisen aseman suomalaisten sydämissä. Kaikilla suomalaisilla on tunneside ruisleipään.

- Ruisleipä kuuluu sekä arkeen että juhlaan. Jokaisella meillä on oma suhteemme ruisleipään, jatkaa Syväniemi.

kurunmieni_alen_syväniemi_mäkelä_460.jpg
Kansallisruokaraatilaiset Seija Kurunmäki, Henri Alén, Anni-Mari Syväniemi ja Johanna Mäkelä hetki ennen kansallisruoan julkistamista.

Suomi 100 -juhlavuosi on ruisleivän vuosi

Kansallisruokaraati ehdottaa, että suomalaisen kulttuurin päivä eli Kalevalan päivä nimetään myös ruokakulttuurin päiväksi. Rukiin ympärillä toimivat yritykset ja yhteisöt ovat päättäneet nostaa erityisesti jokapäiväisen ruisleivän juhlinnan kohteeksi. 

Jaa oma tarinasi tai tai kuvasi tagilla: #minunruisleipäni ja kurkista myös muiden suomalaisten ruokamuistoihin.

Jokaiselle kansallisruoka-ehdokkaalle oma nimikkokuukausi

ELO-säätiö yhteistyökumppaneineen nostaa jokaisen 12:sta ruoka-aarteesta esiin omana nimikkokuukautenaan.

Lue muista finalisteista lisää täältä: www.kansallisruoka.fi

#kansallisruoka #nationalrätt

Lisätietoja:

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiöSeija Kurunmäkijohtaja +358 400 460894 seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Susanna Haavisto tiedottaja susanna.haavisto@elo-saatio.fi +358 40 5060185

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry

Anni-Mari Syväniemi Ruokakulttuuriasiamies +358-50-5118909 Anni-Mari.Syvaniemi@mtk.fiTulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
 
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.