Toimintopainikkeet

Maksuton oppitunti kiinnosti opettajia Educassa

Vasemmalta Emmi Viitanen ja Mia Viinikka

1.2.2017

Kasvatusalan valtakunnallinen suurtapahtuma Educa kokosi jälleen kymmeniätuhansia kävijöitä Helsinkiin. MTK:n ja Turkiseläinten Kasvattajain Liiton koululähettiläät Emmi Viitanen ja Mia Viinikka kävivät messuilla heittämässä verkot veteen. He tarjosivat opettajille maksutonta oppituntia kotieläintuotannosta ja turkiseläinkasvatuksesta. Mia ja Emmi kiertävät kouluissa pääkaupunkiseudulla.  


Eläinten hyvinvointi ja eettiset kysymykset kiinnostavat nuoria. Maaseudun elinkeinoihin perehtyneet koululähettiläät tarjoavat monipuolista ja asiantumukaista tietoa nuorille ja auttavat näin oman mielipiteen muodostamisessa. 

Koululähettiläät herättivät kiinnostusta Educassa

Maksuton oppitunti herätti kiinnostusta ja sai opettajat jäämään keskustelemaan koululähettiläiden kanssa pidemmäksikin aikaa.

– Jos unohdin mainita tunnin maksuttomuudesta heti alkuunsa, niin se oli yleensä ensimmäisiä tarkentavia kysymyksiä. Opettajien reaktioista olin huomaavinani, että opetuksen määrärahat ovat tiukalla. Siksi maksuton lisäarvon tuoja koulupäivään tuntui kiinnostavan, kertoo Mia.

– Kiinnostus heräsi varsinkin niiden opettajien kohdalla, jotka kertoivat, ettei heillä itsellään ollut vahvaa tietämystä maaseudun elinkeinoista. Lisäksi monet koulut nostavat lähiruoan keskiöön teemapäivänä tai teemaviikolla. Näihin teemoihin opettajat kokivat vierailun tuovan mukavan lisän.

Koululähettilästoiminta ei ole vieläkään tavoittanut kaikkia pääkaupunkiseudun opettajia. Osalle opettajista toiminta on entuudestaan tuttua ja osa oli nähnyt ilmoituksen viimeisimmässä Opettaja-lehdessä. Mutta siten oli myös niitä, jotka eivät olleet koululähettilästoiminnasta koskaan kuulleetkaan.

Maksuttomuus koettiin tärkeäksi

Myös Emmin mielestä oppitunnin maksuttomuus oli se pointti, joka sai opettajat kiinnostumaan, mitä meillä on tarjottavana.

– Keskustelemassa kävi myös opettajia, jotka kokivat, että maaseutu on muutenkin niin hyvin hallussa, ettei ulkopuolisen pitämälle oppitunnille ole kysyntää, kertoo Emmi.

– Sitten kävi myös niitä, jotka opettavat maaseudulla. Siellä oppilaat voivat olla tilataustaisia ja paremmin tietoisia siitä, mistä ruoka tulee. Lisäksi monilla maaseudun kouluilla on hyvät yhteydet paikallisiin MTK-liittoihin ja ehkä siksi ei koettu olevan tarvetta lähettilästoiminnalle, uskoo Emmi.

Vasemmalta Emmi Viitanen ja Mia Viinikka

Maatalous ja opettaminen kiinnostavat

Mialla siintää tulevaisuudessa  työ maatalouden parissa ja opettaminen. 

– Siksi tätä koululähettilästyötä teen. Tämä on mielekäs tapa harjoitella opettamista maataloudesta, alasta, josta kovasti pidän, sanoo Mia.

Eläinten hyvinvointi kiinnostaa nuoria. On tärkeää, että nuoret saavat rehellistä tietoa alasta.

– Koululähettilään tarjoama oppitunti tukee opetusta ja on pohja vilkkaalle keskustelulle sekä mielenkiintoisille kysymyksille, kertoo Emmi.

Mia ja Emmi opiskelevat maataloutta Viikissä. Emmi on kotoisin maitotilalta Kärkölästä ja Mia Sastamalasta. He tuntevat maaseudun elinkeinot hyvin. 

Oppitunti materiaaleineen on kouluille maksuton. Mian voi tilata osoitteesta mia.k.viinikka@helsinki.fi ja Emmin emmi-leena.viitanen@helsinki.fi

Lisätietoja: Kaija Stormbom, viestinnän suunnittelija, 040 8489559

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
 
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.