Toimintopainikkeet

Kotimainen ruoka tekee hyvää

Suomalaisten ruokaturvan tae on toimiva ja kannattava kotimainen ruokaketju. Ruokaketju työllistää, toimii ja tuottaa vastuullisesti. Kotimainen ruoka on lähellä tuotettua ja säästää luontoa. Lisäksi vielä kotimainen ruoka on maukasta ja turvallista.

Kuusi hyvää syytä, miksi kotimainen ruoka tekee hyvää:


1. Kotimainen ruoka työllistää

Suomalaisia maanviljelijöitä on vain muutama prosentti työvoimasta, mutta tämä porukka tuottaa noin 80 prosenttia Suomessa syötävästä ruoasta. 

Samalla alkutuotanto luo työpaikkoja jalostuksessa, kaupassa, kuljetuksessa. Suomalaisen elintarvikeketjun työllistävä vaikutus on yli 300 000 työpaikkaa. Joka viides aikuinen saa palkkansa ketjusta, jonka alkupäässä on maanviljelijä. 

2. Kotimainen ruoka on vastuullista 

Suomen pohjoinen sijainti ja erityiset kasvuolot eivät mahdollista kilpailua tuotantomäärillä. Meitä edullisempia leveysasteita on maailmassa paljon, mutta monella eteläisemmällä pellolla on suurempia eettisiä ja ekologisia ongelmia.

Meidän maanviljelijöillämme on sosiaaliturva, työterveyshuolto ja eläke kuten muillakin suomalaisilla. Ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointi ovat kotimaisen tuotannon arvoja

3. Kotimainen ruoka on lähellä tuotettua

Kotimainen ruoka tulee ruokapöytiimme suoraan suomalaiselta tuottajalta. Kun valitset lautasellesi lähellä tuotettua, tiedät mitä syöt. Lähellä tuotetut elintarvikkeet on myös helppo jäljittää, sen takaa ensiluokkainen ruokaketjumme.

Lyhyt ruokaketju on tuottajan ja kuluttajan etu. Aito, mahdollisimman vähän käsitelty ja pakattu ruoka nousee arvossaan.

4. Kotimainen ruoka säästää luontoa

Mitä lähempänä Mansikki on lypsetty, sitä vähemmän tarvitaan kuljetuskilometrejä. Suomen maatalouden tuotantoyksiköt ovat edelleen kansainvälisessä vertailussa pieniä, ihmisen ja perheviljelmän kokoisia. Kotimainen ruoantuotanto on oleellinen osa suomalaista maalaismaisemaa.

5. Kotimainen ruoka on maukasta

Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa. Lyhyt, valoisa kesä kasvattaa ruokaan oman arominsa. Tomaatti maistuu tomaatilta ja mansikka mansikalta. Suomessa kasvaa pohjoisen erikoiskasveja rukiista mesimarjaan.

6. Kotimainen ruoka on turvallista

MTK on tehnyt vuosikymmeniä määrätietoista työtä sen hyväksi, että kotimainen ruokaketju sitoutuu laatuun. Lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita käytetään Suomessa monia muita maita vähemmän. Maa, ilma ja vesi ovat turmeltumattomampia kuin tiheämmin asutuissa maissa. Suomalainen elintarvikevalvonta ja -tarkastus takaavat turvalliset tuotteet.
Lisää aiheesta

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 17.12.2015
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.