Toimintopainikkeet

Kotimainen tuotanto on vastuullista

Kuluttajien kiinnostus omiin valintoihinsa on lisääntynyt. Monet kuluttajat tietävät ruoan tuotantoketjusta edelleen varsin vähän, mikä tekee vastuullisuuden viestinnästä haasteellista. Vastuullisuus ruoantuotannossa on tärkeää. Kotimainen ruoantuotanto on rehellistä ja vastuullista.

Ruoan tuottamisessa ja jalostamisessa syntyy ympäröivään yhteiskuntaan niin positiivisia kuin negatiivisiakin vaikutuksia. Positiivisia ovat esimerkiksi ruoantuotannon välillinen ja välitön työllistävyysvaikutus tai vaikkapa maatalouden tuottama maisema. Ruoantuotannosta syntyy myös ei-toivottuja vaikutuksia kuten ilmastonmuutosvaikutukset.

Vastuullisen toiminnan arvioinnissa, kehittämisessä ja mittaamisessa tulee tarkastella koko tuotantoketjua. Tarkastelun ei pidä rajoittua vain pellolta pöytään matkaavaan ruokaan, vaan vastuullisuuteen kuuluu myös matka takaisin peltoon.

MTT ja Kuluttajatutkimuskeskus kiteyttävät vastuullisuuden seitsemään ulottuvuuteen: ympäristö, tuoteturvallisuus, ravitsemus, työhyvinvointi, eläinten hyvinvointi, paikallisuus ja taloudellinen vastuu.

Näihin seikkoihin kuluttaja voi vaikuttaa valitsemalla kotimaisen, yli 300 000 henkilöä työllistävän elintarvikeketjun tuotteita. Jos elintarvikkeen matka alkaa maapallon toiselta puolelta, vastuullisuuden osa-alueiden todentaminen voi osoittautua mahdottomaksi.

 


Lisää aiheesta

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus

Ruokatieto Yhdistys ry

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 13.6.2012
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.