Toimintopainikkeet

Hyvää suomalaista lähiruokaa

Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Lähiruoka on hyvä vaihtoehto, kun haluat turvallista, tuoretta ja maistuvaa ruokaa. Paikallisilla ostoilla tuet myös seudun elinvoimaisuutta. Kun euro pyörii paikallisesti, hyvinvointi kertautuu.

Lähiruoka on terveellistä

Lähellä tuotettu ruoka on tuoretta. Jäljitettävyys on lähiruoan valtti. Kun tuotteen alkuperä tiedetään, tunnetaan myös valmistusolosuhteet. Jos kuljetus- ja säilytysaika on lyhyt, ei tarvita lisäaineita. Siksi ruoan laatu on korkea.

Pohjoinen ruokakulttuurimme perustuu Pohjolan aromikkaisiin raaka-aineisiin. Syömällä kotimaista lähiruokaa edesautat paikallisen ja perinteisen ruokakulttuurimme säilymistä. Alueellinen ruokaperinne on meille kaikille mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää sesongin tuoreita raaka-aineita myöten.

Ympäristöä ei kuormiteta turhaan

Maalaisjärki sen sanoo, kun ruoan kuljetusmatka lyhenee, vähenee fossiilisten polttoaineiden käyttö ja pakkausmateriaalia tarvitaan vähemmän. Ruoantuotannossakin käytämme yhä enemmän uusiutuvia energianlähteitä.

Vehnä maailmanmarkkinoilla kuluttaa energiaa 23 kertaa enemmän kuin paikallinen luomuvehnä. Käyttämällä seudun omia elintarvikkeita voidaan haitallisia päästöjä ilmakehään vähentää jopa 80 %.

Talous pyörii paremmin

Lähiruokaa ostamalla eurot jäävät omalle paikkakunnalle. Kun turhat välikädet jäävät pois, tuottajalle jää parempi hinta ja oman alueen tuotannon kannattavuus paranee. MTK edistää lähiruoan saamista julkisiin ruokapalveluihin. 

Työllisyys pysyy tai paranee, rahavirrat pysyvät alueella ja muuttoliike vähenee. Pienessä mittakaavassa palvelu on joustavaa ja yksilöllistä. Globaaleilla elintarvikemarkkinoilla on mahdollistettu edulliset kuluttajahinnat, mutta jalostuksen ja kaupan osuus tuotteiden hinnoista on kasvanut ja tuottajan pienentynyt.

 

 

Lisää aiheesta

Lisää aiheesta muualla

Maa- ja metsätalousministeriö

Aitoja makuja


Leipätiedotus ry


Ekocentria Savon ammatti- ja aikuisopisto


Ruoka-Suomi -teemaryhmä

 

 

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 4.10.2013
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.