Toimintopainikkeet

Luonnonmukainen kotieläintuotanto

Kotieläintuotanto on tärkeässä roolissa luomutiloilla – rehukasvien viljely eläinten ravinnoksi monipuolistaa viljelykiertoa ja eläinten tuottama lannoite puolestaan ravitsee maaperää.

Luomutiloilla kiinnitetään huomiota eläinten lajinmukaiseen käyttäytymiseen ja hyvinvointiin. Luomueläimet saavat elää lajilleen ominaisella tavalla: kanat pääsevät orrelle nukkumaan, siat saavat tonkia ja lehmät voivat levätä laumassa. Luomueläimet noudattavat luontaista päivärytmiä ja ne voivat hoitaa jälkeläisiään luontaisesti.

Luomueläimet saavat liikkua vapaasti. Luomukanalat ovat aina lattiakanaloita, joissa on orret. Luomusikaloissa ei saa käyttää porsitushäkkejä. Kesäisin eläimet pääsevät ulkoilemaan päivittäin – luomunaudat, -lampaat ja -vuohet sään salliessa myös talvisin. Eläinrakennukset on suunniteltu niin, että eläimet voivat syödä, nukkua ja tehdä tarpeensa eri paikoissa.

Luomueläimet syövät lajilleen ominaista ravintoa. Eläimestä riippuen tasapainoiseen ruokintaan kuuluu karkearehua, luomupalkokasveja tai -herneitä, luomuviljaa ja kivennäisaineita. Luomurehut tuotetaan yleensä samalla tilalla. Elintarvikevirasto valvoo myös ostettavien luomurehujen tuotantoa.


Lisää aiheesta

Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 14.6.2012
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.