Toimintopainikkeet

Turvallista ruokaa kestävin menetelmin

Suomalainen ruoka tuotetaan Euroopan puhtaimmassa maassa ja ympäristössä. Talvi puhdistaa pellot taudeista ja tuholaisista. Viileä, valoisa kesä antaa makua. Perheviljelmät tuottavat turvallista ruokaa kestävin menetelmin.

Laatu ja kotimaisuus seurannassa

Vuonna 2014 Suomessa oli 52 775 maatilaa. Maatilojen keskipeltoala oli 42,96 hehtaaria, eli 1,5 hehtaaria enemmän kuin vuotta aiemmin. Vaikka maatilojen koko on kasvanut ja määrä vähentynyt, tilamme ovat eurooppalaisittain edelleen pieniä.

Luomutuotanto on osa monimuotoista maataloutta. Kaikista maatiloista luomutiloja on noin 8 %.

Suomalaisilla maatiloilla on aina tehty laatutyötä ja laatuketjua on rakennettu pellolta pöytään, mikä on entisestään parantanut elintarvikkeiden jäljitettävyyttä.
Suomalaiset viljelijät ovat halukkaita osallistumaan ympäristönhoidon tavoitteisiin ja omaksumaan entistä kestävämpiä viljelymenetelmiä. Suomalaistiloista lähes 90 prosenttia kuuluu EU:n hyväksymään maatalouden ympäristöohjelmaan. 

Maatilojen tuotantosuunnat vuonna 2014  

Tuotantosuunnat 2014

Maatilojen yleisin tuotantosuunta on viljanviljely. Eniten viljatiloja on Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Kasvihuonetuotantoa on paljon Pohjamaalla ja Varsinais-Suomessa. Mansikoita ja muita marjoja viljellään paljon Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Suurin osa ruokaperunasta viljellään Pohjanmaalla, mutta varhaisperunat ovat usein peräisin Varsinais-Suomesta.

Lypsykarjatalous on suurin kotieläinsektori Suomessa. Eniten lypsykarjatiloja on Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Sikatiloja maassa oli vuonna 2014 yhteensä 932 ja suurin iso osa niistä sijaitsee Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Suurin osa kananmunista tuotetaan Varsinais-Suomessa.  Siipikarjanlihaa tuottavista tiloista suurin osa sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Kotimainen ruoka tuotetaan perhetiloilla

Vuonna 2013 perheviljelmien hallussa oli 88,5 maatiloista. Maatalousyhtymien omistuksessa oli 8,5 % ja valtion, kuntien, yhtiöiden tai yhdistysten omistuksessa oli 3 % maatiloista.

Maa- ja puutarhatalous työllisti vuonna 2013 Suomessa 151 306 henkilöä. Heistä viljelijöitä tai yhtymien osakkaita oli 56 751 ja viljelijäperheenjäseniä maa- ja puutarhataloudessa työskenteli 46 461. Vakituisesti palkattua työvoimaa tiloilla oli 7 188 henkilöä. Lyhytaikaisesti maatalous työllisti 40 905 henkilöä.

Lähde: Luke, Maataloustilastot.fi 


Lisää aiheesta

Tietoseppähanke

Maa- ja metsätalousministeriö

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 23.5.2016
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.