Toimintopainikkeet

Perunan ja sokerijuurikkaan viljely

Peruna

Suomessa viljeltiin perunaa vuonna 2015 noin 22 000 hehtaaria. Tästä ruokaperunaa on 10 000, ruokateollisuusperunaa 3 150, tärkkelysperunaa 6 300, varhaisperunaa 780 ja sertifioitua siemenperunaa 1 100 hehtaaria.

Perunan viljely on viime vuosikymmenten aikana keskittynyt läntiselle rannikkoalueelle. Ruokaperunasta viljellään kaksi kolmannesta Pohjanmaalla. Ruokateollisuusperunan viljelyalasta reilu puolet on Pohjanmaalla, yli viidennes Ahvenanmaalla ja 15 % Satakunnassa.

Tärkkelysperunan viljely jakautui vuonna 2015 lähes tasan Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan kesken. Näillä alueilla myös tehtaat sijaitsevat. Varhaisperunasta lähes kaksi kolmannesta tuotetaan Varsinais-Suomessa. Pohjois-Pohjanmaa tuottaa sertifioidusta siemenperunasta noin 70 %.

Perunan tuotantomäärä riittää vastaamaan kotimaista kysyntää. Perunan tuonti- ja vientimäärät vaihtelevat vuosittain, mutta tuonnin ja viennin osuus jää yleensä 2-­­3 % tasolle kokonaistuotantomäärästä.

Sokerijuurikas

Sokerijuurikasta viljellään Suomessa nykyisin noin 14 000 hehtaaria. Ala puolittui 2000-luvun puolivälin jälkeen EU:n sokerireformissa, jossa Suomen tuotantokiintiötä leikattiin 146 000 tonnista ensin 90 000 tonniin ja sen jälkeen vielä 80 999 tonniin.

Sokerijuurikasta viljellään nykyisin reilulla 800 tilalla. Juurikaspinta-alasta on Varsinais-Suomessa 45 % ja Satakunnassa 40 %. Suomen ainoa juurikassokeria jalostava tehdas sijaitsee Säkylässä.

Kotimainen sokerijuurikas täyttää vajaan puolikkaan kotimaisesta sokerin kysynnästä. Yli puolet sokerista tuodaan joko raakaruokosokerina kehitysmaista tai valkosokerina Saksasta, Tanskasta ja Ruotsista.







Lisää aiheesta

Tietoa perunasta

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 4.2.2016
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.