Toimintopainikkeet

Siipikarjatilat Suomessa

Vuonna 2013 Suomessa oli noin 520 siipikarjatilaa, joista 320 oli erikoistunut kananmunantuotantoon (yli 100 kanaa) ja noin 200 tilaa broilerinlihan tuotantoon. Kalkkunoita kasvattaa Suomessa noin 35 sopimustuottajaa.

Siipikarjatilat ovat keskittyneet Etelä- ja Länsi-Suomeen. Siipikarjanlihan tuotanto on lisääntynyt 2000-luvun alusta lähes 70 prosenttia. Siipikarjanlihan tuotannossa broilerinlihan osuus on 94 prosenttia.

Siipikarjanlihaa suomalainen syö noin 19,5 kiloa vuodessa, josta 18 kiloa on broileria ja loput kalkkunaa.

Vuonna 2014 kananmunien tuotanto oli ennakkotietojen mukaan 67,2 milj. kg, jossa kasvua edellisvuodesta oli 0,2 %. Kulutus oli 52 milj. kg, jossa kasvu 2 %.

Suomalainen syö vuodessa 11 kiloa kananmunia. Kananmunista yli puolet tuotetaan virikehäkkikanaloissa, kolmannes lattiakanaloissa ja 4 prosenttia luomukanaloissa. Virikehäkkikanalassa tuotettujen kanamunien osuus on laskenut, kun taas lattiakanaloiden tuotanto on kasvussa. Kaikki häkkikanalamunat on tuotettu virikehäkeissä vuonna 2012 voimaan tulleen EU-direktiivin mukaisesti.



Lisää aiheesta

Tietoa siipikarjasta

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 23.1.2015
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.