Toimintopainikkeet

Maataloustuottajien liitosta kolmen jäsenryhmän etujärjestöksi

Maatalouden rinnalla MTK on vaikuttanut vahvasti myös metsäsektorin edunvalvonnassa. Jo 1930-luvulla kuului MTK:n työohjelmaan metsänhoitoyhdistysverkoston täydentäminen ja vahvistaminen.
Vuonna 1942 perustettiin MTK:n metsävaltuuskunta yhdistysten ja maakunnallisten liittojen keskuselimeksi. Ensimmäinen hintasuositus teollisuuden kanssa solmittiin vuonna 1947.

Vuoden 1992 alussa astui voimaan sääntöuudistus. Tällöin järjestön nimi muutettiin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK r.y:ksi eli haluttiin korostaa metsäasioiden merkitystä maatalouden rinnalla.

Vuoden 1997 liittokokouksessa linjaus kolmesta jäsenryhmästä

Lahdessa tehdyn viitoituksen mukaisesti MTK on laajentanut  edunvalvontaansa 1990-luvulla ottaen huomioon maa- ja metsätalouden lisäksi maaseutuyrittäjyyden. Seinäjoen liittokokouksessa vuonna 1997 päätettiin järjestöä kehittää kolmen eri jäsenryhmän etujärjestöksi, nimittäin maanviljelijöiden, metsänomistajien ja muiden maaseutuyrittäjien.

Joensuun liittokokouksessa vuonna 2001 tämä kirjattiin uuteen periaate- ja tavoiteohjelmaan: ”MTK on maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien etujärjestö.”

Vuoden 2015 alussa mesänhoitoyhdistykset MTK:n jäseniksi

Järjestöuudistuksen myötä metsänhoitoyhdistykset aloittivat MTK:n jäseninä vuoden 2015 alussa. Jäsenmäärä kasvoi tällöin yli 330 000:een.

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 31.1.2017
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.