Toimintopainikkeet

Vastuulliset ruokahankinnat

Kuluttajat voivat valinnoillaan edistää vastuullista tuotantoa. Vastuullinen kuluttaja valitsee ostoskoriinsa tuotteita, joiden tuotannossa on otettu ympäristö, eläinten hyvinvointi ja ravitsemusnäkökohdat huomioon. Valitsemalla kotimaisia, lähellä tuotettuja elintarvikkeita edistät ja ylläpidät vastuullista ruoantuotantoa.

Lähellä tuotettu on ilmastolle ystävällinen

Ruuan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on yhtä suuri kuin liikenteen ja asumisen. Vesistöjen tilaan ruuankulutuksella on tätäkin suurempi vaikutus – ruoan osuus voi olla jopa puolet kokonaiskulutuksen ravinnepäästöistä. Järkevillä elintarvikevalinnoilla pienennät ruuan ympäristövaikutusta.

Lisäämällä sesongin mukaisten, kotimaisten kasvisten, palkokasvien, juuresten ja viljojen määrää lautasella pienennät ruuan hiilijalanjälkeä. Valitse vaikkapa riisin tilalle kotimaista ohraa ja talvella ulkomaisten kasvisten sijaan lähellä tuotettuja juureksia.

Lähellä tuotetun ruoan matka kauppaan on lyhyempi, jolloin kuljetuksesta syntyvät ympäristöhaitat pienenevät. Ei ole myöskään yhdentekevää millä kulkuneuvolla ostosreissut tehdään: suosi siis julkisia tai kulje kauppaan jalan tai pyörällä. Mikäli tarvitset autoa kauppamatkaan, pyri hankkimaan useamman päivän ostokset kerralla.

Luomutuotteiden ympäristövaikutus on tavanomaisesti tuotettuja pienempi, sillä luomuviljelyssä ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Kaupassa kannattaa tarkastella, mistä luomutuote on lähtöisin eli kuinka pitkä on ollut ltuotteen matka tilalta tehtaalle ja edelleen kauppaan. Pitkä kuljetusmatka pienentää luomun ympäristöhyötyjä.

Heittäessäsi ruokaa roskiin, ruuan tuotannossa, kuljetuksessa ja valmistuksessa syntyneet päästöt ovat syntyneet turhaan. Ruokahävikkiä pienennät suunnittelemalla etukäteen viikon ruokaostokset ja kauppareissut sekä käyttämällä ruuantähteet hyödyksi.

Merkit kertovat kotimaisuudesta ja tuotantotavasta

Ruuan alkuperämaan ja tuotantotavan selvittäminen ei ole aina yksinkertaista. Kuluttajien apuna on useita tuotteiden alkuperää ja tuotantotapaa kuvaavia pakkausmerkkejä.

Hyvää Suomesta -merkki on tae kotimaisesta elintarvikkeesta. Merkillä varustettu liha, maito ja kananmuna ovat aina 100 prosenttisesti kotimaisia. Muiden tuotteiden raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaisia. Puhtaasti kotimainen -sirkkalehtimerkin saavat Suomessa tuotetut kasvikset ja kasvijalosteet.

Avainlippu-merkin saanut tuote on valmistettu Suomessa. Se ei ole kuitenkaan tae raaka-aineiden kotimaisuudesta. Elintarvike saa merkin, mikäli kotimaisuusaste on 50 prosenttia. Kotimaisuusasteeseen lasketaan raaka-ainekustannusten lisäksi myös muut kustannukset, kuten markkinointi-, kuljetus- ja pakkauskustannukset.

Suomessa voi nähdä elintarvikkeissa kaksi virallista luomumerkkiä: EU:n luomumerkin Eurolehden sekä Eviran Luomu – valvottua tuotantoa -merkin. Niiden kriteerit ovat samat – ne kuvaavat valvottua luomutuotantoa, mutta eivät alkuperämaata. Lisäksi Luomuliitto myöntää hakemuksesta Leppäkerttu-merkin kotimaisille luomutuotteille.  

Elintarvikkeille ei ole vielä olemassa ympäristömerkkejä. Pohjoismainen Joutsenmerkki valmistelee parhaillaan leipomoille joutsenmerkkikriteerejä, joiden oletetaan valmistuvan vuoden 2012 aikana.


Lisää aiheesta

Lisää aiheesta palvelussamme

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 17.7.2012
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.