Toimintopainikkeet

Yhdyskuntalietteiden ravinteet kiertoon turvallisesti

Yhdyskuntalietteiden puhdistuksessa on vielä kehitettävää ennen kuin yhdyskuntalietteitä tai niistä valmistettuja lannoitevalmisteita voidaan suositella peltokasvien tai metsän lannoitukseen.

Orgaaniset haitta-aineet ongelmana

Vaikka haitalliset metallit ja mikrobit osataan puhdistaa, yhdyskuntalietteiden orgaanisten haitta-aineiden puhdistusta eivät jätevesilaitokset vielä hallitse. Tekniikkaa kehitetään jatkuvasti, joten kymmenen vuoden kuluessa yhdyskuntalietteet toivottavasti voidaan hyödyntää myös peltoviljelyssä.

Ennen kuin puhdistustekniikka on käytössä siten, että lääkejäämät, kosmetiikkatuotteet, hormonit ja muut orgaaniset haitta-aineet osataan erottaa lietteistä, yhdyskuntalietteiden fosfori voidaan hyödyntää turvallisesti vain tuhkana. Poltto vaatii kuitenkin energiaa ja typpi menetetään.

Yhdyskuntalietteet käsiteltävä toistaiseksi erikseen 

Yhdyskuntalietteiden fosforia riittää 1,5 kg/ha Suomen pelloilla. Tämä vastaa noin 10 % pelloiltamme sadon mukana korjattavasta fosforista. Muut fosforilähteet – lanta ja elintarviketeollisuuden sivutuotteet ovat merkityksellisempiä ja myös turvallisempia ravinteiden kierrätyksessä.

Lannan ja kasvibiomassan lisäksi elintarviketeollisuuden jätteet voidaan kierrättää turvallisesti biokaasutuksen kautta ja hyödyntää mädäte lannoitteena. Yhdyskuntalietteitä ei pitäisi sekoittaa biokaasulaitoksissa lannan, elintarviketeollisuuden sivutuotteiden tai vihermassojen kanssa – toistaiseksi.

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 17.7.2012
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.