Toimintopainikkeet

Turkistuotanto merkittävä vientiala

Turkiseläinkasvatus on viime vuosina menestynyt hyvin Suomessa ja turkisten maailmanmarkkinahinnat ovat lähes kolminkertaistuneet. Maailmanmarkkinoilla laadusta halutaan maksaa. EU:n pohjoisissa osissa tuotetut turkikset ovat laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja.

Suomessa toimii noin 1 050 turkistilaa, joista valtaosa on perheyrityksiä. Turkisten tuottaminen on perinteinen suomalainen elinkeino, joka työllistää markkinaehtoisesti noin 17 500 henkilöä, joista suoraan 4 350 ja välillisesti 13 200 henkeä. Turkistuotanto ei saa tukea valtiolta.

Vientiin nahoista menee 98 %. Pääasiassa perheyrittäjien harjoittama elinkeino tuo noin 300 miljoonan euron vientitulot, ja sen alueellinen vaikutus on huomattava. Alaan myös investoidaan jatkuvasti.

Turkistarhaus on Suomessa tarkasti säädeltyä ja valvottua toimintaa. Turkiseläimiä kasvatetaan eläinten hyvinvointia kunnioittaen. Nykyiset hoito- ja kasvatusmenetelmät perustuvat pitkään kokemukseen ja turkisalan tutkimukseen. Myös tuotannon ympäristövaikutukset otetaan huomioon. Turkistilojen sertifioinnissa Suomi on edelläkävijä maailmassa.

Lisää aiheesta muualla  

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry:n, Saga Furs Oyj:n ja Turkiskaupan Liitto ry:n Turkistieto.fi -sivut

Finlex -tietokanta 

 
 

 

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 12.6.2012
Osallistu mtk.fi-kyselyyn!
Vastanneiden kesken arvomme tablet-tietokoneen.